VİZEPORT Vize Servisi 23.11.2024
VİZEPORT Vize Servisi

Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir? Nereye Ödenir?

Yurtdışı Çıkış Harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile ülke dışına çıkarken ödenmesi gereken bir çeşit vergi. 

Yurtdışı Çıkış Harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile ülke dışına çıkarken ödenmesi gereken bir çeşit vergi. Yurtdışı Çıkış Pulu olarak da bilinen bu vergi, 23.03.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5597 sayılı kanunun 1. maddesine göre ‘Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınacaktır’ hükmü ile zorunlu hale getirildi. Temmuz 2019 tarihiyle de yurtdışı harcı 50 TL’ye yükseltildi.

Yurtdışı çıkış harcı, yeşil pasaport dahil, diğer tüm pasaport sahipleri tarafından alınmak zorunda. Şimdiye kadar ödenen 15 TL’lik yurt dışı çıkış harcını 50 TL’ye çıkararak 15 TL’si TOKİ’ye, 35 TL’sini ise bütçeye aktarılacak. Zaten dünyanın en pahalı pasaportunu kullanıyoruz. Uçak bileti fiyatları da ucuz sayılmaz. Anayasal bir hak olan seyahat hakkı önüne engel getiren yurt dışı çıkış harcının tamamen kaldırılması lazım aslında.

yoldaolmak.com

Yurtdışı Çıkış Harcı ne kadar

2020 için yurtdışı çıkış harç bedeli olan 50 TL, havalimanlarının çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurt dışına çıkış harç pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları, Maliye Bakanlığı’na ait harç büroları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödeniyor.

Bir başkasının adına pul alabilir ya da bankaya harç yatırabiliyorsunuz. Bankaya pasaport numarası vererek yatırdığınız harç karşılığı verilen dekont pul yerine geçiyor. Dilerseniz benim yaptığım gibi birden fazla harç pulu alıp saklayabilirsiniz. Bazen havalimanına geciktiğinizde bir de harç pulu alma kuyruğuna girip zaman kaybetmeniz gerekmiyor. Öncesinde alıp pasaportun arasında saklamakta fayda var.

Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında pasaport kontrolünden önce yatırmanız gerekiyor. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki kontrol polisine, pasaportla birlikte veriliyor. Yurtdışı pulu burada bir köşesi kesilip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra pasaport pulunun bir hükmü de kalmıyor. Ama siz yine de uçağa bininceye kadar yanınızda bulundurun.

Yurtdışı çıkış harcı nereye ödenir

Havalimanında harç pulu gişelerinden veya harç pulu otomatlarından satın alınıyor. İstanbul havalimanı gidiş katında iki yerde harç pulu satılıyor. Sabiha Gökçen Havalimanında ise giden yolcu katında 1 adet harç pulu gişesi var.

Havalimanında telaşa düşmemek için vaktiniz varsa aşağıdaki bankalara da harç pulu bedeli ödeme yaptığınızda size verilen dekont pul yerine geçiyor. Bankadan aldığınız bu dekontların 1 ay boyunca geçerli. Pasaport kontrolünde bu dekontu verdiğinizde görevli memur kaşeleyip size geri veriyor.

Havalimanında Yurtdışı Çıkış Pulu nereden alınır

Yurtdışı Çıkış harcı
yoldaolmak.com

Yurtdışı çıkış harç pulunu havalimanında makinelerde satın alabiliyorsunuz. Ödemeyi nakit veya kredi kartıyla yapabiliyorsunuz. Makinede öncelikle ödeme tipini seçiyorsunuz. Sonrasında kaç adet harç pulu satın almak istediğiniz belirtiyorsunuz. Nakit ödeme yapacaksanız tek tek kâğıt para girişi yapmanız gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra varsa kâğıt para üstü ve yurt dışı harç pulu makinenin altındaki bölmeden size veriliyor.

Kredi kartı ile ödeme yapacaksanız temassız olanını seçmeniz işleminizi daha hızlı yapmanızı sağlar. Kredi kartınız temassız ödemeye uygun değilse talimatlara uyarak şifrenizi girerek ödemenizi yapın. Herhangi bir sorun olduğunda 0216 5888826 nolu numaraya başvurabiliyorsunuz.

Yurtdışı çıkış harcını internetten ödeme

Yurt dışı çıkış harcı ödenmesini internetten yapmak artık mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi https://ivd.gib.gov.tr ana sayfasında yer alan “Hızlı Ödeme” bölümünde “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” menüsü aracılığıyla harcı elektronik ortamda yatırılabiliyorsunuz.

Ödemeyi buradan yaptığınızda çıkış kapılarında görevli memura makbuz, dekont veya pul göstermenize gerek kalmıyor. Kontrol elektronik ortamda yapılıyor. Bankalarla yapılan anlaşma nedeniyle saat 02.00 ile 22.00 saatleri arasında interneten ödeme yapılamıyor.

Yurtdışı çıkış harcını bankalardan ödeme

Yurt dışına çıkış harcı ödemesini dilerseniz aşağıdaki bankalara yapabiliyorsunuz. Yurtdışı çıkış harcını yatırırken TC Kimlik numaranız ve pasaport numaranız gerekiyor. Bankadan aldığınız dekontu yurt dışına çıkarken görevli memura veriyorsunuz.

Ziraat BankasıGaranti Bankası
Halk BankasıŞekerbank
İş BankasıFinansbank
Yapı ve Kredi BankasıDenizbank
AkbankAlbaraka Türk Katılım
Vakıflar BankasıTürkiye Finans Katılım

Yurt dışı çıkış harcını bankadan ödeyip yurt dışına çıkmadıysanız veya muafiyet kapsamında olduğunuz halde harç ödediyseniz, makbuzla tahsilâtlarda ilgili vergi dairesine başvurmanız gerekiyor. İadenin yapılabilmesi için ise pulu veya makbuzu ibraz etmeniz gerekiyor.

yoldaolmak.com

Yurtdışı Çıkış harcı muafiyeti

Havalimanı, gümrükler ve diğer yollarla yurtdışı çıkışlarında alınan harç bazı durumlarda ve bazı vatandaşlar için muafiyet oluşturuyor. Muaf olanlar dışında, öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip her vatandaş, yurtdışına çıkış yaparken bu harcı ödemek durumunda.

Aynı şekilde, resmi görevle yurt dışında görevlendirilen kamu görevlileri, aşağıdaki muafiyetlere sahip değilse, harç muafiyetinden yararlanamıyorlar.

Yurtdışı Çıkış Harcı ödemekten muaf olanlar:

  • Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar,
  • 7 yaşını doldurmamış olanlar,
  • Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar,
  • Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.)
  • Bu kaşenin bulunmadığı pasaportlar için, ‘Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır’ kaşesi olanlar,
  • Çifte pasaportlu olup uyruğunda bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkanlar,
  • Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler,
  • Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar yurtdışı çıkış harcı ödemekten muaflar.

Kaynak: yoldaolmak.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ